Reklama

Świat według Kiepskich

Ocena
serialu
9,1
Super
Ocen: 5446
Oceń
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Czego nie zabraknie na wielkanocnym stole Andrzeja Grabowskiego?

Andrzej Grabowski, czyli Ferdynand Kiepski ze "Świata według Kiepskich", jest wielkim smakoszem, a przy tym bardzo dobrze radzi sobie w kuchni. Jedną z jego popisowych potraw jest wielkanocna szynka pieczona w miodzie!



Reklama

- Gdy mam czas, zaraz pędzę do kuchni. Przy gotowaniu najlepiej odpoczywam, mam wtedy czas na zastanowienie. A w dodatku jestem chyba niezłym kucharzem, bo chwalą mnie wytrawni smakosze. Umiem upiec ciasta, a moje pasztety nie mają sobie równych! Poza tym lubię jeść, ale to chyba po mnie widać - żartuje Andrzej Grabowski.

Choć w kuchni w domu serialowego Ferdynanda Kiepskiego ze "Świata według Kiepskich" króluje na co dzień żona aktora, przed Wielkanocą to do niego należy przygotowanie dania, bez którego nie wyobraża sobie żadnych świąt. A jest nim szynka pieczona w miodzie.

- Przed świętami wyganiam żonę znad garnków, bo po prostu gotuję lepiej niż ona - śmieje się Andrzej Grabowski.

Upieczenie pysznej, kruchej i soczystej szynki to nie lada wyczyn. Mięso trzeba najpierw naszpikować goździkami i odpowiednio zamarynować, później - już w trakcie pieczenia - często podlewać bulionem, a na koniec posmarować miodem na kilka chwil przed wyjęciem z piekarnika.

- Na wielkanocnym stole w moim domu nie może również zabraknąć białej kiełbasy, którą uwielbiam, pasztetu własnej roboty oraz mazurków i innych słodkości - mówi aktor.

Największą radość Andrzejowi Grabowskiemu sprawiają w czasie świąt spotkania z córkami. Obie są już dorosłe i mają swoje własne rodziny, ale w Wielkanoc zawsze odwiedzają tatę, by w cudownej atmosferze porozmawiać z nim, podzielić się swoimi radościami i troskami oraz skosztować jego przepysznej szynki pieczonej w miodzie...

 

Agencja W. Impact

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Świat według Kiepskich | Andrzej Grabowski

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje