"Na noże": Mateusz Gessler z aktorów robi szefów kuchni
Znany restaurator i szef kuchni, Mateusz Gessler, ma swój wkład w powstanie serialu "Na noże". Grających w tej produkcji Wojciecha Zielińskiego i Piotra Stramowskiego, nauczył podstaw kucharskiego rzemiosła.
Na planie serialu "Na noże", który opowiada o świecie renomowanych restauracji, Mateusz Gessler pełni rolę konsultanta.
"Chcę dodać odrobinę prawdy do życia serialowego, prawdy gastronomicznej. Chcę, by aktorzy wiedzieli, jak pracownicy restauracji ze sobą rozmawiają, jak traktują klienta, jak podchodzą do swojej pracy i życia" - mówi PAP Life. Kulinarnego fachu Wojciech Zieliński, Piotr Stramowski czy Piotr Głowacki uczyli się w restauracji Gesslera Warszawa Wschodnia. Opanowali m.in. technikę szybkiego krojenia nożem.
"Myślę, że aktorzy wykonali dobrą robotę. Nie znam się na telewizji, ale oglądając już zmontowany materiał nie nudziłem się ani sekundy. Natomiast, jako kucharz, mam wrażenie, że nie popełniono wielu błędów w przedstawianiu restauracyjnej rzeczywistości" - stwierdza.
Co interesujące, jest kilka podobieństw między Gesslerem, a głównym bohaterem "Na noże" Jackiem Majchrzakiem, granym przez Wojciecha Zielińskiego. Majchrzaka bakcylem kulinarnym zaraził dziadek, z kolei Gesslera w krainę rozkoszy podniebienia wprowadziła babcia z Francji. Poza tym, obaj dżentelmeni osiągnęli biegłość w kulinariach, mimo że nie mają formalnego wykształcenia w tym zakresie.
A czy, tak jak jest to przedstawione w serialu, szefowie kuchni konkurencyjnych restauracji walczą ze sobą bez pardonu? "W Polsce jest tak, że szanujemy się nawzajem. Oczywiście jest między nami rywalizacja, ale nie zawsze ma wymiar negatywny. Trzeba pamiętać, że konkurencja napędza nas samych - do bycia lepszym, do zastanawiania się nad tym, co robimy. Ja bardzo często spotykam się z innymi szefami kuchni. Wspólnie gotujemy, gadamy, pijemy wino i jesteśmy wobec siebie bardzo otwarci" - opowiada Gessler.
Serial "Na noże" obejrzymy w niedziele o godz. 21.30 na antenie TVN.