Nie jestem amantem
Zobaczyć go w serialu to rzadkość. Nam zdradza, co sprawiło, że zdecydował się na przyjęcie roli szefa kuchni, co sądzi o tej profesji i czym uwodzi swoją ukochaną. - Kucharz to jeden z najbardziej męskich zawodów, jakie istnieją - twierdzi Borys Szyc.
Borys Szyc w serialu to rzadkie zjawisko. Co się stało?
- Dobry scenariusz, który napisała moja koleżanka z teatru, Agnieszka Pilaszewska. Do tej pory spotykałem się z nią na scenie, teraz przyszło nam współpracować w relacji aktor-scenarzysta. Kiedy Agnieszka opowiadała mi o tej roli, bardzo mnie zainteresowała. Jest dobrze napisana, z poczuciem humoru, wartko. No i trafiła w moje gusta kulinarne! Podoba mi się, że mój bohater ma jakąś tajemnicę, jest gburowatym gościem, który rozpromienia się tylko, kiedy gotuje lub mówi o jedzeniu. Mam podobnie.
Jedzenie powoduje, że się rozpromieniasz?
- Jak najbardziej! Lubię poznawać nowe potrawy, uczyć się je przyrządzać. Kucharz to moim zdaniem jeden z najbardziej męskich zawodów. Chociaż w Polsce mamy nieco inne podejście do tej kwestii. U nas zawsze były kucharki. Dopiero kiedy kultura Zachodu zaczęła się do nas przebijać, dowiedzieliśmy się, że najlepszymi szefami kuchni są mężczyźni.
Często realizujesz swoją miłość do gotowania?
- Czas stoi na przeszkodzie w konsumowaniu tej miłości. Między innymi dlatego przyjąłem tę rolę. Mam okazję pogotować sobie na planie. Od samego rana pławię się w kuchniach u Gesslerów, w których mamy zdjęcia, w tych cudownych zapachach.
Nie boisz się, że przytyjesz?
- Boję (śmiech), ale cóż tam! Nie jestem amantem i nie będę. Lubię życie i zamierzam z niego korzystać. Sporo się ruszam, więc myślę, że uda mi się utrzymać standardową wagę.
Przez żołądek do serca - wierzysz w ten sposób uwodzenia?
- Jak najbardziej. U facetów żołądek i serce powiązane są jakimś dziwnym spoiwem (śmiech).
Jakimi potrawami uwodzisz swoją dziewczynę?
- Generalnie uwodzę ją jedzeniem. Jeżeli nie mam czasu samodzielnie czegoś ugotować, to zabieram ukochaną do restauracji. Jesteśmy stałymi bywalcami przeróżnych knajp. Z powodzeniem moglibyśmy napisać przewodnik kulinarny po Warszawie i po innych miejscach na świecie, w których bywamy.
Rozmawiałą: Katarzyna Szymanek
Przegapiłeś pierwsze odcinki "Przepisu na życie"? Przeczytaj ich streszczenia w ŚwiecieSeriali.pl!