"Na Wspólnej": Anna Guzik unika kuchni śląskiej i dba o formę
Anna Guzik, znana z serialu "Na Wspólnej", pochodzi ze Śląska, ale nie przepada za tamtejszą kuchnią. "W mojej kuchni więcej można znaleźć dań lekkich i niskokalorycznych" - mówi PAP Life. Aktorka dodaje, że podstawą jej kondycji jest regularny ruch.
Anna Guzik urodziła się w Katowicach, ale na jej stole raczej nie goszczą tradycyjne potrawy kuchni śląskiej.
"Jedyna tradycyjna potrawa, która gości bardzo często na moim stole to rosół, a poza tym moja kuchnia odbiega znacząco od tej tradycyjnej śląskiej. Więcej można w niej znaleźć przepisów lekkich i niskokalorycznych, które często 'podkradam' z mojego programu" - mówi PAP Life prowadząca "Grzeszki na widelcu" w Polsat Cafe.
Jednym z ulubionych - i najszybszych w przygotowaniu - dań aktorki jest łosoś w sosie sezamowym. Guzik opowiedziała, jak go przygotowuje.
"Sos sojowy mieszam z olejem sezamowym. Marynuję go tak przez 15 minut, potem posypuję sezamem i piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Łososia lubię serwować np. z kaszą jaglaną z podsmażonymi pomidorkami z czosnkiem albo szpinakiem" - tłumaczy aktorka.
Jak przyznaje aktorka, nie tylko dba o zdrowa dietę, ale dużą wagę przykłada też do dbania o formę.
"Podstawą dobrej kondycji jest regularny ruch. Co nie odznacza, że trzeba wciąż robić to samo. Należy się po prostu ruszać we wszelki możliwy sposób. Moimi sposobami na formę są tenis, górskie wycieczki, od czasu do czasu siłownia, basen i sen" - wylicza.