Hannibal

Hannibal

Ocena
serialu
7,3
Dobry
Ocen: 73
Oceń
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Hannibal zaprasza do stołu

Serca, języki, podudzia, gałki oczne, a nawet ucho. Lecter potrafi przyrządzić dosłownie wszystko. Kto jest odpowiedzialny za kulinarną maskaradę ujmującego kanibala?

W serialu poznajemy Lectera, gdy ten pomaga w sprawie kanibala, który składa hołd swoim ofiarom, jedząc je. Cóż, Hannibal po prostu uważa, że ludzie są pyszni. Tym samym mamy okazję podziwiać krwiste sosy i obłędnie przygotowane potrawy mięsne w ciężkiej, barokowej stylizacji.

Mistrzowie kuchni

Reklama

Do przygotowywania wyrafinowanych potraw z prywatnej książki kucharskiej Lectera, Bryan Fuller zatrudnił Janice Poon, stylistkę jedzenia i José Andrésa, znanego w USA szefa kuchni.

- Kiedy rozmawialiśmy o serialu, José wyraził się jasno: mięso to mięso. Nie ma dyskusji o tym, kto kogo zjada. Zapytałem go, jakie części ludzkiego ciała możemy jeść. Odpowiedział: Wszystkie. Możesz zrobić emulsję z gałki ocznej, zmielić kości i zrobić żelatynę. Zero cenzury, co brzmiało idealnie - dodaje twórca serialu.

Zadaniem Poon jest stworzenie na planie najwymyślniejszych kompozycji z jedzenia, które pasują do charakteru Hannibala. Okazuje się, że w kamerze to wieprzowina udaje ludzkie mięso, które według José, w smaku bardziej przypomina wołowinę (wolimy nie pytać, skąd to wie).

Poon za każdym razem szokuje rzeźników, gdy składa u nich nietypowe zamówienie i musi tłumaczyć, że to na potrzeby serialu. Janice stara się przyrządzić dania, które nie sprawią aktorom problemów przy jedzeniu. Zdradza, że Mads Mikkelsen jest w stanie zjeść prawie wszystko. - Nigdy nie miałem z tym problemów - przyznaje aktor. - Troszkę drażni mnie, gdy niektóre wnętrzności są zastąpione zimnym makaronem, ale przynajmniej możemy powtarzać ujęcie bez przeszkód - dodaje Mads.

Kto jest smaczny?

Fuller tłumaczy kanibalizm Hannibala.

- On uważa, że jeśli ktoś zachowuje się, jak świnia, to zasługuje na to, by skończyć jako boczek na czyimś talerzu - mówi scenarzysta. Dla Caroline Dhavernas, grającej Alanę Bloom, myśl o jedzeniu ludzi jest po prostu odrażająca.

- Goście Lectera zachwycają się potrawami, a nie mają pojęcia, z czego są zrobione. Zastanawiam się jednak, jak smakuje ludzkie mięso. Myślę, że Hannibal jest tak doskonałym kucharzem, że każdy byłby smaczny - przyznaje aktorka. Za to Mikkelsen docenia kunszt swojego bohatera - Kiedy Hannibal gotuje, wszystko jest możliwe i idealnie dopracowane. On jest dużo lepszym kucharzem, niż ja - mówi.

- Ja specjalizuję się w kuchni azjatyckiej. Lubię proste tajskie i chińskie potrawy. Mogę zdradzić że przyrządzam znakomitą zupę kokosową z krewetkami i ostrym chilli. Gdy zapraszam przyjaciół na obiad, rzadko gotuję, więc nie muszą się martwić o to, co jest na talerzu. Raczę ich anegdotami z planu - dodaje Mads.

Może nie zawsze ślinka nam cieknie podczas seansu "Hannibala", ale nie powstrzymuje nas to przed przetestowaniem jego znakomitych kulinarnych pomysłów.

Polędwica faszerowana szpinakiem

SKŁADNIKI:

400 g mrożonego szpinaku 3 łyżki masła
400 g krojonych pieczarek 0,5 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka soli i pieprzu 1 szkl. grzanek z chleba
500 g pasek polędwicy wołowej 100 g plastrów boczku

PRZYGOTOWANIE: Pieczarki usmażyć na maśle do odparowania z nich wody. Doprawić solą i pieprzem. W blenderze zmiksować rozmrożony szpinak z pieczarkami i grzankami. Długim nożem naciąć na środku polędwicę, by powstała kieszeń. Mięso posypać przyprawami. Włożyć farsz ze szpinaku i pieczarek. Na wierzch ułożyć plastry boczku. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez ok 20 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim pieczeń na 15 min. Podawać z sosem Cumberland.

SKŁADNIKI SOSU:

1 szkl. rozmrożonych malin przeciśniętych przez sito

sok i otarta skórka z 1 pomarańczy 150 ml porto

PRZYGOTOWANIE: W rondlu połączyć wszystkie składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż sos zmniejszy objętość o 1/3.

Tartaletki z tatarem

SKŁADNIKI: 1 op. gotowego ciasta francuskiego
4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanego ogórka kiszonego
1 łyżka musztardy Dijon 0,5 łyżki sosu Worcestershire
220 g polędwicy wołowej lub serc wołowych
4 łyżki mielonej szalotki 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
1 łyżka masła sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE: Mięso zmielić lub drobno posiekać. W misce połączyć oliwę z oliwek, ogórek, musztardę i sos Worcestershire. Dodać mięso, szalotkę i skórkę z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wstawić do lodówki. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty ok. 6-7 cm. Uformować z nich tartaletki w wysmarowanej masłem formie do pieczenia muffinek. Piec przez ok. 20 min. w temp 200 st. C. Na wystudzone tartaletki wyłożyć przygotowanego tatara. Można podawać z szynką prosciutto ułożoną na kawałkach melona.

Osso buco - gicz cieleca


SKŁADNIKI: 6 szt. giczy cielęcej 0,5 szkl. mąki 2 łyżki oliwy
z oliwek Po 1 szklance posiekanych w kostkę: cebuli, marchwi, pietruszki
i selera 2 łyżki masła 1 szkl. bulionu wołowego 1 szkl.
czerwonego wina 1,5 szkl. posiekanych pomidorów 1 łyżeczka suszonego
oregano 1 liść laurowy gałązka rozmarynu, sól i pieprz.3

PRZYGOTOWANIE: Mięso obtoczyć w mące. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie w żeliwnym garnku z każdej strony do uzyskania brązowego koloru. Usmażone mięso odłożyć na bok. Do garnka wrzucić warzywa i masło. Dusić do uzyskania lekko brązowego koloru. Dodać bulion, wino, pomidory, pozostałe przyprawy i mięso. Piec w temp. 180 st. C przez godzinę. Zmniejszyć temp. do 140 st. C i piec przez 2 godz. Podawać z ziemniakami lub risotto.


nex

Dowiedz się więcej na temat: Hannibal

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje