Gwiazda "Biura" wydaje książkę kucharską. Poświęconą tylko jednemu daniu
Wielokrotnie nagradzany Brian Baumgartner, znany z roli Kevina Malone'a w legendarnym serialu "Biuro", do swojego dorobku aktorskiego zamierza dodać jeszcze jedną rolę - autora książki kulinarnej. Publikacja, która zadebiutuje na rynku 13 września, będzie poświęcona jednej z ulubionych potraw gwiazdora, chili. W książce Brian Baumgartner zebrał aż 177 przepisów i sposobów na przyrządzenie tego dania.
W przeciwieństwie do swojego serialowego bohatera, który w jednym z odcinków serialu "Biuro" wylewa niemal cały garnek swojego popisowego chili na podłogę, Brian Baumgartner nie pozwala na to, aby zmarnowała się choć odrobina jego ulubionego dania. Od wielu lat jest wielkim zwolennikiem tej potrawy, którą uznaje za jedno z najlepszych "comfort food" (potraw poprawiających samopoczucie).
Nie chodzi wyłącznie o pyszną, rozgrzewającą kombinację składników, które najlepiej smakują na następny dzień, ale przede wszystkim niemal odurzający zapach przypraw, które wypełniają dom w czasie gotowania. Brian Baumgartner nie ukrywa swojej miłości do chili, którą postanowił przekazać w swojej książce kucharskiej dedykowanej tej potrawie.
W swoistym przewodniku po chili zatytułowanym "Seriously Good Chili Cookbook: 177 of the Best Recipes in the World" autor zawarł liczne anegdoty, porady i oczywiście sprawdzone przepisy na popisowe chili. Do współpracy aktor zaprosił najlepszych kucharzy i mistrzów chili, którzy podzielają jego pasję do tej potrawy.
Każdy rozdział poświęcony jest innej odmianie chili. Dla kulinarnych debiutantów, którzy po raz pierwszy zabiorą się za przygotowanie chili, aktor ma jedną radę - w czasie gotowania warto zachować cierpliwość. Choć danie składające się z cebuli, różnych rodzajów papryki chili, czosnku, pomidorów i mielonego mięsa doprawionych kminem rzymskim i pieprzem nie wymaga zbyt wiele pracy, aktor zaleca powolne gotowanie wszystkich składników.
"Sądzę, że nie jest to zbyt wielki wysiłek, gdy całe danie gotuje się powoli na małym ogniu. Niestety, ludzie często popełniają błąd i zniecierpliwieni gotują je zbyt szybko. A tymczasem naprawdę warto mu poświęcić kilka godzin i dopiero podczas ostatnich 15-20 minut gotowania dodać fasolę z puszki. Dzięki temu pozostanie ona jędrna i nie rozpadnie się" - sugeruje gwiazdor w rozmowie z serwisem "All Recipes". To jedna ze wskazówek, która znajdzie się w jego książce.