1 / 8
Marta Wierzbicka, czyli Ola Zimińska z „Na Wspólnej”, musi dbać o smukłą sylwetkę, w końcu niedawno została ambasadorką firmy bieliźniarskiej! Aktorka nie przejmuje się jednak kaloriami, a pyszne na pierogi ze szpinakiem, na które zaprasza na swoim blogu, spala podczas ćwiczeń pole dance. Oto jej przepis: Ciasto na pierogi (ok 35 pierogów): 2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki wody przegotowanej gorącej (jak wyrabia się ciasto to lekko parzy), 2 łyżki oleju roślinnego, szczypta soli. Farsz: Paczka szpinaku mrożonego (drobno zmielonego), śmietana 18% małe opakowanie, dwie łyżki masła, łyżka mąki, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, (ja dodałam do smaku ser żółty i trochę sera dojrzewającego typu grana padano - dwie garści). Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, jak się przyrumieni i zacznie pienić dodajemy śmietanę, cały czas mieszając. Beszamel przesuwamy na bok i wrzucamy szpinak, jak się rozmrozi, mieszamy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę/ posiekany, sól, pieprz, ser i mieszamy. Zanim szpinak się trochę podsmaży możemy w tym czasie przygotować ciasto. W mące (na stolnicy bądź w misce) robimy dziurkę, nalewamy wody i dodajemy olej, początkowo mieszamy łyżką następnie zaczynamy ugniatać.
Kiedy ciasto będzie jednolite i sprężyste odkrawamy kawałek a pozostałość przykrywamy ściereczką żeby nie wyschło. Wałkujemy ciasto na grubość ok 3 mm. Wycinamy kółka, dodajemy farsz i zagniatamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Źródło: materiały prasowe
Autor: blog Martwy Wierzbickiej