PRZEPIS NA ŻYCIE | Piątek, 14 czerwca 2013 (03:00)
Specjalnie dla was przygotowaliśmy galerię potraw, które Anka gotowała w „Przepisie na życie”. Znajdziecie w niej przepisy na ulubione dania bohaterów. Już dziś będziecie mogli przygotować sobie prawdziwie serialową ucztę! Wszystkie receptury pochodzą z bloga kulinarnego, którego znajdziecie tutaj: http://przepisnazycie.tvn.pl/kulinarny-blog,223,n
1 / 6
Warzywa w cieście naleśnikowym. Przygotujcie: 1 mały kalafior, 1 brokuł, 4 cukinie (lub 4 kwiaty cukinii), 200 g. mąki, 150 ml. mleka, 2 jajka, 1 łyżka oliwy, olej do smażenia, 1 łyżeczka cukru pudru sól, pieprz. Więc zaczynamy! Mieszamy 150 g mąki z mlekiem, jajkami, 1 łyżką oliwy, cukrem i szczyptą soli. Ciasto lekko ubijamy i odstawiamy na 15 minut. Cukinię kroimy w plastry (jeżeli kwiaty to pozostawimy w całości). Różyczki kalafiora i brokułu oddzielamy od grubych pędów, płuczemy i obtaczamy w reszcie mąki. Następnie zanurzamy w cieście i wyciągamy widelcem. Pozwalamy, aby ociekł z nich nadmiar ciasta i wkładamy do gorącego oleju (dobrze żeby garnek był płaski i miał szerokie dno). Smażymy partiami na złocisty kolor, odcedzamy z tłuszczu i wykładamy na półmisek. Podajemy z limonkami oraz majonezem lub sosem chili. Smacznego! Anka
Źródło: Agencja W. Impact